mandag 24. februar 2014

Braai

Braai er den sør-afrikanske versjonen av grilling. Ikke overraskende så er Iselin en stor tilhenger av braaiing. Men her nede er det ikke snakk om å bare fyre opp en simpel enganggrill (ikke det at det egentlig er innafor å gjøre hjemme i Norge heller...). Prosedyren er som følger:


Her er det ved som brukes, ikkenoe grillkull med tennvæske. Bålet skal brenne lenge og vel for å få en skikkelig haug med glør. Beregn gjerne et par timer minimum på dette. I denne fasen er hovedfokus å jevnt og trutt legge på vedpinner, samt å sørge for god væskebalanse hos fyrbøterne (les: øl, vin eller annet snadder som Savannah Dry).


Etter at bålet har brent ned brukes en rake til å dandere glørne utover.


Så kan selve grillingen starte. Og her går det hovedsakelig i kjøtt, i alle former og fasonger. Spesielt bør pølsene trekkes frem. De er vanvittig gode, og kan ikke engang sammenlignes med de überkjipe grillpølsene fra Gilde. Krydrede, grove og med masse kjøtt. Nam! Vi kan forstå en sør-afrikaners skuffelse når det serveres norske ventepølser... 

Mye av fokus på en braai er det sosiale rundt. Maten serveres gjerne mange timer etter at gjestene har kommet, så om du noen gang blir invitert på braai er rådet: ikke kom sulten!  

1 kommentar: